Pages

Sunday, 20 November 2011

Makanan Kaum India

Ini adalah kumpulan etnik ketiga terbesar, yang mana kaum india merangkumi 15 peratus populasi. Kebanyakan keturunan kaum India hari ini berasal daripada pendatang ke negara ini pada kurun ke-19. Mereka terkenal kerana kuat bekerja dan pandai berniaga.

Masakan India dicirikan oleh kegunaan pelbagai rempah, herba dan sayur-sayuran lain ditumbuh di India dan juga untuk amalan tersebar vegetarianisme di sepanjang banyak bahagian masyarakat. Setiap keluarga masakan India dicirikan oleh suatu campuran luas teknik hidangan dan masakan. Sebagai suatu akibat, ia berlainan dari rantau ke rantau, mencerminkan demografi berlainan dari subbenua India yang secara etnik berpelbagaian.

Masakan india dibezakan oleh suatu emfasis lebih besar pada nasi sebagai biji-bijian asasi, terdapat di merata-rata tempat sambar dan rasam suatu kepelbagaian acar, dan kegunaan liberal kelapa dan terutamanya minyak kelapa dan daun kari. Kari digelar Kozhambu juga adalah masyhur dan adalah secara lazim rebusan sayur-sayuran dimasak dengan rempah, dan ramuan lain. Dosai, poori, idli, vada, bonda dan bajji adalah kegemaran India Selatan yang lazim. Ini biasanya dimakan sebagai sebahagian dari sarapan pagi.


IDLI
                DOSAI
                                                                                     POORI


ETIKA MAKANAN KAUN INDIA
Beberapa adat berkaitan dengan cara makan makanan. Terdahulunya, makanan dimakan sementara diduduk sama ada di lantai atau di bangku rendah atau kusyen. Makanan paling sering dimakan tanpa sudu, garpu atau pisau, menggunakan jari-jari dari tangan kanan. Seringnya roti ( istilah umum untuk roti leper India) digunakan untuk mencedok tanpa membiarkan kari menyentuh tangan-tangan. Etiket lain termasuk memakan dengan satu tangan sahaja lebih bagus dengan tangan kanan dan membiatkan makanan untuk mencapai hanya ke hujung jari-jari.
Di India Selatan, sebuah daun pisang dibersih dan pinggan-pinggan daun lain, yang dapat dibuang selepas makan, adalah sering digunakan sebagai suatu pilihan lain kebersihan dan ramah alam pada pinggan. Daun pinggan bertujuan digunakan untuk perayaan bertuah dan berpesta, tetapi lebih kurang umum selain itu.
Di selatan India, perkhidmatan makan tengah hari biasa adalah seperti yang berikut: sup sebagai pembukaan selera; nasi kecil dengan kari dhaal dan ghee; nasi campur dengan kuah tanpa lemak pedas (yang terumumnya saambar untuk makanan vegetarian atau kuah daging ayam/kambing) atau mana-mana kepelbagaian nasi; nasi campur dengan tebal dan kuah pedas (biasanya kulambu untuk makanan vegetarian atau kuah makanan laut (ikan); campuran nasi dengan rasam (sebuah hidangan dalam bentuk cecair disediakan dengan herba dan/atau rempah, pes asam jawa, kunyit dan/atau tomato dan/atau dhaal); nasi dengan  (yogurt); akhirnya, daun pisang atau kacang sirih (beeda). Pappad dan acar dikhidmat di sepanjangnya.



       

1 comments:

HELMI RRM TV said...

(AHIMSA VEGE HEALTH FOOD INDUSTRIES)
Email : helmi@ahimsa.com.my
No Tel : 016-216 3949
WhatsApp : http://www.wasap.my/+60162163949/helmiahimsa.

Certification: HALAL, ISO2200, HACCP, GMP, BUATAN MALAYSIA

Group Telegram : https://t.me/+lCvCMrPTFtphYzc1


Our online shop
Website: https://shop.ahimsa.com.my/
Shopee frozen: https://shopee.com.my/ahimsafrozenfood
Shopee non frozen: https://shopee.com.my/ahimsavegehealth
Lazada: https://www.lazada.com.my/shop/ahimsa-vege-health-food?spm=

Medsos
Tiktok: https://www.tiktok.com/@ahimsahq
Facebook: https://www.facebook.com/AhimsaVegeHealth
Intagram: https://www.instagram.com/ahimsavegehealth/
Youtube: https://www.youtube.com/@ahimsavegehealth585


Post a Comment