Pages

Monday, 21 November 2011

Sejarah Makanan Barat

Masakan Timur Tengah atau masakan Asia Barat adalah masakan di negara-negara Timur Tengah. Bahan yang biasanya digunakan adalah zaitun dan minyak zaitun, madu, wijen, peterseli,planta, kacang Arab, dan lain-lain. Beberapa makanan yang terkenal adalah kibbeh dan shawarma. Minuman yang terkenal adalah arak.
Masakan Barat ialah masakan Amerika Utara di:
Masakan ini membayangkan komposisi etnik kawasan tersebut, dengan pengaruh yang ketara daripada tradisi Asia dan tradisi Orang Asli Amerika.Pike Place Market di Seattle dianggap sebagai "pusat" untuk gaya masakan ini, walaupun Portland dan Vancouver juga merupakan bandar-bandaraya yang terpengaruh.
Bahan makanan yang umum dalam Masakan Barat Laut Pasifik termasuk:
Menyalai ikan atau menggril makan laut pada papan sedar merupakan teknik yang sering digunakan untuk masakan ini.
Terdapat penekanan yang umum untuk menggunakan bahan-bahan makanan yang segar yang disediakan secara sederhana,tetapi berbanding dengan gaya makanan yang lain, terdapat berbagai-bagai resipi untuk setiap hidangan Masakan Barat Laut Pasifik, dengan tiada satu yang dianggap lebih baik daripada yang lain. Ini telah menyebabkan sesetengah penulis makanan untuk menyoal adakah Masakan Barat Laut Pasifik benar-benar merupakan satu "masakan" daripada segi tradisional istilah itu.

0 comments:

Post a Comment