Masakan Timur Tengah atau masakan Asia Barat adalah masakan di negara-negara Timur Tengah. Bahan yang biasanya digunakan adalah zaitun dan minyak zaitun, madu, wijen, peterseli,planta, kacang Arab, dan lain-lain. Beberapa makanan yang terkenal adalah kibbeh dan shawarma. Minuman yang terkenal adalah arak.
Masakan Barat ialah masakan Amerika Utara di:- negeri Oregon, Washington, dan Alaska di Amerika Syarikat; dan
- provinsi British Columbia, dan Yukon selatan di Kanada.
Bahan makanan yang umum dalam Masakan Barat Laut Pasifik termasuk:
- ikan salmon;
- kerang-kerangan dan makanan laut yang lain;
- haiwan liar seperti moose, elk, dan karibu;
- cendawan, buah beri, dan buah-buahan kecil; dan
- kentang dan tumbuhan liar seperti paku fiddlehead atau juga pushki yang muda.
Terdapat penekanan yang umum untuk menggunakan bahan-bahan makanan yang segar yang disediakan secara sederhana,tetapi berbanding dengan gaya makanan yang lain, terdapat berbagai-bagai resipi untuk setiap hidangan Masakan Barat Laut Pasifik, dengan tiada satu yang dianggap lebih baik daripada yang lain. Ini telah menyebabkan sesetengah penulis makanan untuk menyoal adakah Masakan Barat Laut Pasifik benar-benar merupakan satu "masakan" daripada segi tradisional istilah itu.
0 comments:
Post a Comment