Pages

Monday 21 November 2011

Resepi Makanan Timur



TOM YAM POK TEAK
BAHAN BAHAN

·                     Untuk 5 orang makan
·                     Ketam 2 ekor
·                     Udang 20 ekor - buang kulit dah belah tgh bahagian dlm
·                     Sotong 5 ekor - belah 2 dah hiris pangkah sikit supaya bergulung cantik
·                     Jagung muda
·                     Kobis bunga
·                     Lobak merah
·                     Tomato
·                     Bawang besar 3 biji - hiris
·                     Bawang putih 3 biji - ketuk pecah
·                     Halia 1/2 inci - ketuk pecah
·                     Lengkuas 1/2 inci - ketuk pecah
·                     Serai 3 batang - titik
·                     Daun limau purut 4 helai
·                     Asam keping 2 helai
·                     Limau nipis
·                     Cili padi 10 biji
·                     Paste tomyam 4 sudu
·                     Tomato puri 4 sudu
·                     Daun ketumbar - untuk ditabur
·                     Garam secukup rasa 

CARA MEMBUATNYA
Didihkan air di atas periuk. Masukkan paste tomyam & tomato puri. Gaul sebati dan terus masukkan bawang, halia, asam keping, lengkuas, cili pagi & serai. Terus ejas rasa - Masam/masin & pedasnya. Agak-agak puashati baru masukkan ketam, udang & sotong. Kemudian daun limau purut, tomato, lobak merah, bunga kobis & jagung muda. Sambil2 tu rasa lagi kuah tak tambah lagi apa yg patut sampai sedap. Bila sayur pun dah masak matikan api.

Dah siap sendukkan ke mangkuk hidang dan taburkan daun ketumbar yg telah dihiris tak lupa picit sikit limau nipis utk patinya

TIPS: Tujuan 'siap'kan kuah dulu untuk mengelakkan bahan2 basah overcooked.
Tomato puri - untuk nampak lebih merah dan cantik serta masam
Lengkuas/daun ketumbar - Resepi orang Thai
kalau nak pekat lagi kuah ada yg letak santan/susu cair sedikit. Try la ye


NASI KERABU
NASI :

2 cawan nasi
3 helai daun limau purut@daun pandan
10 kuntum bunga nasi kerabu @ pewarna

CARA:

basuh beras seperti biasa.
kemudian masukkan bunga nasi kerabu.
anda juga boleh gantikan bunga nasi kerabu
dengan perwarna. untuk perwarna, anda hanya
perlu guna 2 titik perwarna untuk 2 cawan nasi.
jangan guna perwarna terlalu banyak kerana ia boleh
merosakkan warna nasi.

untuk menambahkan sedikit haruman
pada nasi, anda boleh letakkan daun limau
purut atau daun pandan. pastikan daun limau
purut atau daun pandan di koyak dengan menggunakan
tangan. jika daun limau purut atau daun pandan
dihiris dengan pisau, aroma baunya tidak
semerbak seperti dikoyak.

TUMIS BUDU :
budu secukup rasa
2 cawan santan
2 biji bawang merah
1 ulas bawang putih
10 tangkai cili kering(direndam dengan air panas)

cara :
kisar bawang putih, bawang merah, cili kering, santan
dan juga budu. kemudian panaskan dia atas api sehingga
santan hampir pecah minyak.

KELAPA GORENG :

2 cawan kelapa goreng (di goreng sekejap)
2 ekor ikan kembung @ selar (di rebus)
1 biji bawang besar (hiris dadu)
garam dan gula secukup rasa

cara :
buang tulang ikan yang di rebus.
kemudian campurkan ikan tadi ke dalam
kelapa yang telah di goreng. kemudian
masukkan bawang besar yang telah di hiris tadi
bersama garam dan gula secukup rasa.
kemudian goreng semua bahan tadi sehingga warna kekuningan.

KERABU :
untuk bahan kerabu,
anda boleh gunakan pelbagai ulaman seperti

kubis
bunga kantang
taugeh
kacang panjang
timun batang

bahan2 ini kemudiannya di hiris halus
untuk di hidangkan bersama nasi kerabu.

untuk menambahkan selera,
makan nasi kerabu bersama daging bakar
atau ayam koreng kunyit. boleh juga ditambah keropok
keping.


KERABU MANGGA
Bahan-bahan
·         1 biji mangga muda
·         2 sudu sos nam pla (fish sauce)
·         1/4 cawan kacang
·         2 biji cili padi
·         2 sudu besar udang kering
·         garam dan gula secukup rasa
·         1 ulas bawang putih

Cara-cara
1.    Tumbuk cili padi dan bawang putih. Jangan sampai lumat. Sedang-sedang je
2.    Potong memanjang mangga
3.    Gaul semua dengan bahan-bahan lain.
4.    Tambahlah garam dan gula secukupnya.



0 comments:

Post a Comment